Tūpk! Stok!

Selection of healthy fat sources, copy space

7 sveiki riebalai, kurie turi būti ant kiekvieno iš mūsų stalo

Riebalai!! Tikrai taip!!! Jau vien žodis riebalai, daugelį iš mūsų gasdina, ypač tuos, kurie kruopščiai skaičiuoja kalorijas ir stengiasi valgyti maistą, kuriame būtų, kuo mažiau riebalų arba renkasi produktus, kurie būtų kiek įmanoma mažiau kaloringi, nes gali viršyti paskaičiuotą dienos kalorijų normą, taip nukrypdami į fanatizmą. Tai nėra gerai!! Nepersistenkite!! Riebalai yra būtini mūsų organizmui, kad būtume sveiki, puikuotumėmės blizgančiais plaukais, glotnia oda. Riebalai yra labai svarbi maistinė medžiaga, kuri žmogaus organizmui suteikia energijos, padeda numesti svorio, priaugti raumenų, stiprina imunitetą. Stokojant riebalų atsiranda disbalansas, o tai gali pakenkti imunitetui, prarandamos reprodukcinės funkcijos, mažėja estrogenų kiekis, padidėja infekcijų, ligų rizika, gali atsirasti skeleto, virškinimo trakto, inkstų, nervų sistemos sutrikimų. Taigi riebalus valgyti būtina, bet čia neina kalba apie gruzdintas bulvytes ar kokią riebią mėsą, riebalai turi būti sveiki. Todėl pateikiu 7 sveikus riebalus, kuriais drąsiai galite mėgautis:

  1. Graikiniai riešutai –  graikiniai riešutai savyje išlaiko didelį kiekį riebalinių rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats nepasigamina, tai omega 3 riebiosios rūgštys. 25 g. lūkštentų graikinių riešutų yra 95 proc. rekomenduojamos dienos normos šių rūgščių, todėl drąsiai valgykite šiuos riešutus kaip užkandį, berkite į salotas, jogurtus, valgykite kartu su vaisiais.

     

     

    riesutai

  2. Alyvuogės – alyvuogių aliejus yra vienas iš būdų kaip gauti mononesočiųjų riebalų, tačiau galima naudoti ne tik aliejų, bet valgyti pačias alyvuoges. Alyvuogėse yra mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Alyvuogėse gausu flavonoidų, antioksidantų, oleino rūgšties ir kitų naudingų medžiagų, kurios neabejotinai teigiamai veikią mūsų organizmą. Todėl stenkitės per dieną suvalgyti bent po 4-6 alyvuoges ir tokiu būdu praturtinsite savo organizmą būtinosiomis medžiagomis. Tik būkite atsargūs, nes jose gali būti didelis kiekis natrio, todėl prieš vartodami išmirkykite jas vandenyje.
  3. Avokadas – kaip be jo! Vaisius, kuris privalo būti kiekvieno iš mūsų virtuvėje. Tai geriausias baltymų, riebalų ir angliavandenių šaltinis. Šiame vaisiuje yra 15-35 proc. labai kokybiškų aliejų. Jame gausu mineralinių medžiagų, todėl valgykite šį vaisių į sveikatą. Gaminkite užtepėles, darykitės jogurtus, vieną iš receptų galite rasti čia: http://www.tupkstok.lt/gardus-jogurtas-is-avokado-ir-banano/.

     

     

    riebalai3

  4. Žemės riešutų sviestas – mmm.. vienas skaniausių ir dažniausiai naudojamų mano virtuvėje. Tai puikus baltymų ir riebalų šaltinis. 2 šaukštuose riešutų sviesto yra apie 7 g augalinių baltymų, jame gausu omega – 3 nesočiųjų riebalų rūgščių, maistinių skaidulų, mineralų, L-arginino – tai aminorūgštis, kurios dėka, mūsų raumenys aprūpinami krauju, deguonimi ir maistinėmis medžiagomis. Jis puikiai dera su obuoliais, cinamonu, tepkite jį ant duoniukų, dėkite į košes.
  5. Lašiša – tai žuvis karalienė, be proto skani ir naudinga! Joje gausu omega -3 riebalų rūgščių, vitaminų, mikroelementų. Todėl valgykite sūdytą, keptą ar virtą, o jeigu nemėgstate šios rūšies žuvies, valgykite kitą riebią žuvį, puikiai tiks silkė, upėtakis, skumbrė.

     

     

    riebalai4

  6. Linų sėmenys – labai vertingas ir naudingas maisto produktas, turintis didelį kiekį svarbių maistinių medžiagų, mikroelementų, mangano, ląstelienos, vitamino B1 ir Omega 3 riebalų rūgščių. Dėkite jas į košes, vaisių kokteilius, jogurtą, varškę.
  7. Migdolai – riešutas karalius, jis vertinamas dėl sukaupto didelio kiekio naudingųjų maistinių medžiagų. Migdolai reguliuoja blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, nes jose yra didelis kiekis polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų, kurie padidina gerojo cholesterolio kiekį ir mažina blogojo. Jose daug omega 6, vitamino E, kalcio, cinko ir baltymų. Iš migdolų galima pasidaryti puikų sviestą, pieną, taip pat naudoti jo aliejų. Kaip užkandžiui per dieną užteks 10-12 riešutų.

Straipsnio autorius: Tūpk Stok (Olga Pocienė)
Šaltinis: www.tupkstok.lt
Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra rekomenduojamojo pobūdžio. Čia pateikta informacija, nėra skirta diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet atsižvelkite į individualius poreikius ir konsultuokitės su gydytojais. Darydami pratimus namuose Jūs pilnai atsakote patys už save.

Komentarai

Komentarai

Susiję straipsniai