Tūpk! Stok!

Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės!

Anksčiau maniau, kad kuo daugiau sportuosi, tuo greičiau numesi nereikalingus kilogramus. Tikrai tikėjau, kad tie netirpstantys riebaliukai ant pilvo ir šlaunų, tėra tik treniruočių stoka. Todėl intensyviai, beveik kiekvieną dieną, po du kartus dienoj, vaikščiodavau į sporto salę, tikėdamasi, kad kažkas pasikeis, bet svoris kaip nekrito, taip nekrito, svarstyklių rodyklė visiškai nejudėjo iš vietos. Niekaip negalėjau suprasti, kas yra… ir vis manydavau, kad kūnas įprato prie krūvio ir reikia tik dar labiau save paspausti, padidinti treniruočių skaičių, intensyvumą. Taigi, dabar galiu pasakyti, kad tai visiška nesąmonė, niekada šitaip nedarykite, nes galite negrįžtamai pakenkti savo sveikatai. Po tokių krūvių, patyriau traumą ir atsistatymo periodas buvo gana ilgas. Per laiką supratau, kad blogos savijautos ir nekrentančio svorio priežastis yra mityba, kad ir kaip atrodė, kad valgau ne daug ar valgau teisingai, visgi tas bulvių traškučių pakelis jau badė akis 😀 Daug laiko domėjausi sveika mityba, maisto derinimu, atskirų produktų savybėmis, jų poveikiu mūsų organizmui, skaičiau garsių mokslininkų knygas, straipsnius, kurių dėka susiformavo teisingi mitybos įpročiai, kitoks požiūris į maistą, kūną ir jau ne ilgai trukus pradėjau džiaugtis rezultatais, o svarbiausia, kad ne tik svoris pradėjo kristi, bet pagerėjo bendra organizmo savijauta, jaučiausi kitaip: nebevargindavo galvos skausmai, pilvo pūtimas, buvau pilna energijos, norėjosi skraidyti…Taigi čia pateikiau, tas taisykles, kuriomis vadovaujuosi ir kurios padėjo man, eiti sveikesnio gyvenimo keliu. Tikiuosi, kad ir jums jos padės 🙂

  • Iš ryto geriame 1-2 stiklines šilto vandens su citrina, galima pagardinti šaukšteliu medaus;
  • Praėjus pusvalandžiui valgome pusryčius;
  • Valgome 5-6 kartus dienoje: 3 pagrindiniai patiekalai ir 2-3 užkandžiai;
  • Valgome, kas 2-3 val.;
  • Visada valgome tuo pačiu metu;
  • Per dieną išgeriame 1,5 -2 l. vandens;
  • Valgymo metu negeriame jokių skysčių;
  • Geriame vandenį likus pusvalandžiui iki maisto;
  • Skysčius geriame praėjus valandai po maisto.;
  • Atsisakome bet kokių vaisvandenių;
  • Atsisakome perdirbto maisto;
  • Atsisakome rafinuoto cukraus;
  • Atsisakome alkoholio;
  • Geriame šviežiai spaustas sultis;
  • Užkandžiams renkamės šviežius, džiovintus vaisius, riešutus, naminius kokteilius „smoothies“;
  • Pirmoje dienos pusėje valgome angliavandenius, vaisius, baltymus;
  • Antroje dienos pusėje valgome baltymus, daržoves;
  • Gyvūninės kilmės baltymus valgome kartu su daržovėmis;
  • Nemaišome gyvūninės kilmės baltymų su angliavandeniais; (pvz. bulvės + vištiena, grikiai + kiauliena)
  • Angliavandeniai valgomi su daržovėmis, vaisiais; (pvz. kruopos + daržovės arba džiovinti vaisiai, pilno grūdo duona + daržovės)
  • Gaminame maistą garuose, orkaitėje;
  • Didžiąją raciono dalį turi sudaryti daržovės, vaisiai, neapdorotas maistas;
  • Vieną kartą į savaitę leidžiame sau valgyti viską, ko norime (palaipsniui, tokių dienų bus vis mažiau, o su laiku jų visai nebereikės)
  • Likus 2-4 val. iki miego nieko nevalgome.

Straipsnio autorius: Tūpk Stok (Olga Pocienė)
Šaltinis: www.tupkstok.lt
Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra rekomenduojamojo pobūdžio. Čia pateikta informacija, nėra skirta diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet atsižvelkite į individualius poreikius ir konsultuokitės su gydytojais. Darydami pratimus namuose Jūs pilnai atsakote patys už save.

Komentarai

Komentarai

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *